Müzemiz Denizcilik Buluşmaları kapsamında 1 Şubat 2024 Perşembe günü saat 14.00’te Bodrum Deniz Müzesinde; Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Gürbüz Beydiz’in “Su ve Deniz Mitolojisi” konulu konferansı gerçekleşecektir. Ardından Su ve Deniz Mitolojisi isimli kitabını imzalayacaktır.
Etkinliğimize davetlisiniz.
Doç. Dr. Mustafa Gürbüz BEYDİZ Kimdir?
1978 yılında Aydın’da doğmuştur. İlkokulu Aydın’da, ortaokul ve lise eğitimini Bodrum’da tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümünden “Akeramik Neolitik Çağda Tasviri Sanat Eserleri” konulu teziyle mezun olmuştur. Daha sonra Yüksek Lisans öğrenimini Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde “XVI. Yüzyıldan XIX. Yüzyıla Osmanlı Gemi Tasvirleri”; Doktora öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Kürsüsünde “İstanbul Deniz Müzesi’ndeki Kayıklar ve Gemilerde Kullanılan Ağaç Süslemeler” teziyle tamamlamıştır. Post-Doktora öğrenimini ise 2018 yılında TÜBİTAK bursuyla gittiği Venedik Ca’Foscari Üniversitesi Studi sull’Asia e sull’Africa Mediterranea Bölümünde yapmıştır. Araştırmalarının pruvasını çevirdiği Avrupa kentlerinde birçok deniz müzesini gezmiş, denizcilik kültürünün tarihsel izlerini takip etmek amacıyla bu coğrafyalarda neta yelken açmıştır.
Bodrum ve denize olan tutkusu nedeniyle sanatta deniz kültürünün yansımalarını aramıştır. Hem Türk hem de Batı denizcilik kültürüne sanat tarihi perspektifinden bakmış, özellikle tarihi ahşap gemiler (kadırga, kalyon vb.) ile süslemelerinin motifsel sembolik dilini çözmeye çalışmıştır. Aslında ona göre tarihi ahşap gemiler birer sanat yapıtıdır.
Araştırma alanları arasında arkeoloji, sanat tarihi, denizcilik kültürü ve sanatı, tarihi gemiler, Osmanlı gemileri ve tasvirleri, deniz müzeciliği ile deniz mitolojisi yer alır. Arkeoloji ve Sanat Tarihi disiplini içinde bu konularla ilgili çok sayıda çeşitli makale, bildiri ve kitapları bulunmaktadır.
Yayımlanan kitapları Osmanlı Gemi Tasvirleri (Kabalcı Yayınları, 2014), Mitolojiden Sanata Hayvan İmgesi (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2016), Gemibaş Figürleri (Çizgi Yayınları, 2019) ile Su ve Deniz Mitolojisi (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2021), Osmanlı Gemilerindeki Ahşap Süslemeler (Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, 2022) sayılabilir.
Evli olup, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde akademik görevine devam etmektedir.
Bodrum Deniz Müzesi Hakkında:
Bodrum Belediyesine bağlı özel müze olarak faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesinin önemli katkılarıyla 15 Ekim 2011 tarihinde ziyarete açılmış; Cevat Şakir Kabaağaçlı Özel Koleksiyonu, Geleneksel Tekne Modelleri Koleksiyonu ve 6.000’e yakın kabuğun yer aldığı Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonları ile Bodrum denizcilik tarihinin geçmişten günümüze intikal eden belgeleri, objeleri ve değerleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları yaparak deniz ve denizcilik kültürüne sahip çıkmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.
Müze, Bodrum ile özdeşleşmiş entelektüel yaşam ustası Halikarnas Balıkçısının albümünden seçilmiş özel fotoğraflarıyla yaşamından kareler, tarihi belgeler, kendi kaleminden yazdığı yazıları, çizdiği resimleri ve kişisel eşyaları ile kızı İsmet Kabaağaçlı ve Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlunun Prof. Dr. Şadan Gökovalı’nın bağışları ile zengin bir arşive sahip. Bodrumlu sanatkâr/usta Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılan 48 adet geleneksel tekne modelleri müzede süngercilik, balıkçılık ve nakliyecilik koleksiyonları olarak sergilenmekte. Portal üzerinden arşivini ve koleksiyonlarını araştırmacılara ve meraklılara sunmak için faaliyetlerine ve çalışmalarına devam etmekte olup eğitim programları, çocuk atölyeleri, etkinlikler, programlar, birçok proje sahipliği ve proje ortaklığını yürütmektedir. Aynı zamanda müze kurumsal bünyesinde kurulan Bodrum Deniz Müzesi Yayınları ile, bölgenin denizcilik kültürü ve tarihi ile ilgili yayınlarını okuyucuyla buluşturmaya devam etmektedir.